Viktigt med dyr kamera?

Hejhopp!

Tänkte ta itu med en fråga jag får ganska ofta, nämligen vad jag använder för kamera samt var/hur jag redigerar mina bilder osv.

Eftersom jag kommer från en konstnärlig bakgrund, och aldrig egentligen umgåtts med andra fotografer, så blev jag sjukt förvånad över vilken prylhets som fanns bland andra fotografer då jag studerade i Gamleby. Själv har jag alltid ansett att det viktigaste är hur bilden blir i slutändan samt att man får en känsla, inte en extrasuperduper mega skarp bild!  Så medan alla andra skaffade sig den nyaste modellen höll jag kvar i min gamla, något ofokuserade systemkamera, och det var först när den börja säga ”nu orkar jag kanske bara ibland” som jag bestämde mig för att skaffa en ny.

Klart att det är bra att ha en kamera som fokuserar snabbt och alltid kan fotografera skarpa bilder i rörliga situationer, men med det sagt kommer du långt med en ”helt okej” systemkamera, speciellt om du varken fotograferar fåglar som flyger eller sport.

Om jag ska vara helt ärlig är 60%av bilderna på bloggen fortfarande tagna med min gamla ofokuserade kamera, dels för att det är en vana och dels för att jag inte behöver vara lika rädd om den om jag vill ta med den någonstans.  Resten av bilderna är till 30 % analoga (ä l s k a r analogt) därav 1/3 är tagna med en engångskamera (har alltid en i väskan) samt någon polaroid ibland. Den sista 10% är tagna med min då ”nya” systemkamera, Canon 6D, som inte heller den är den allra flashigaste modellen, men det fungerar utmärkt för mig!

slutsats: Nej, du klarar dig hur bra som helst med vad än du hittar,experimentera, hitta din stil, använd vad du har!

Jag är inte en tekniknörd som kan alla kamerans inställningar och kör till största delen även här på känsla. De fungerar för mig, men om du vill ha extrem kontroll över resultatet så kanske jag ändå rekommenderar att plugga in lite. Jag kanske bara har varit lite för lat (haha).

Sen, redigera bilder. På bloggen använder jag nuförtiden enbart photoshop. Tack djur.nu för att du fick 10-åriga jag att experimentera med photoshop och försöka hitta vad jag gillar samt hur allt fungerar. Det finns inget rätt eller fel hur du redigerar dina bilder (även fast en utbildning kanske säger det…), allt är konst, gör som du vill!

På instagram postar jag bara bilder tagna med telefonen. Förut använde jag min 7 år gamla iPod, och som dom flesta andra redigerade jag lite färger i VSCO, men efter att ÄNTLIGEN skaffat mig en ny telefon (one plus), med asbra bildkvalitet, så övergick jag till den direkt. Redigerar bilderna i ett program som heter EyeEm.

Så! Varsågod,  världens flummigaste svar!

Egentligen kunde jag bara skrivit: gör vad du vill. En är inte så speciell. Gillar du de så gillar förmodligen någon annan det.

KRAM!

PS. När vi ändå talat om mobilbilder så vad passar inte bättre än att publicerar några jag tog med telefonen igår:

Söndagen spenderades väntandes på tvätt, ritandes statyer samt allmänt adventshäng med Linn.

luvre_RH

Linn_L_RH

translation: Happy Monday! Here’s some mobile pictures from Sunday that includes drawing statues, waiting for laundry and quality time with Linn. Kisses! <3

right now…

..I’m drinking: coffee.

..I’m listening to:  Bon Iver’s new album

..you can find this in my bag:

rhbag

..I miss: EVERYONE; family & friends

rhbilder

..I wich: that it would go faster to learn french..

..I’m wearing this: shirt vintage, trousers vintage YSL (found them for 1 €!! ”only in Paris”..)

Rebeckahaggblom--

 

..this is my latest doodling:

dog_rebeckahaggblom

xx