2023-11-25

3 saker att tänka på vid innergårdsrenovering

En innergårdsrenovering Stockholm eller någon annanstans i landet kan utgöra en utmaning för många BRF:er, men den erbjuder också en chans att skapa en unik och behaglig miljö för alla boende att umgås i.

Det finns många aspekter att tänka på innan man börjar med detta projektet och här nedanför kommer vi att gå igenom tre viktiga saker att ha i åtanke när man planerar en renovering av innergården.

1. Det kan behövas bygglov

Något som är viktigt att tänka på vid innergårdsrenovering är att det kan krävas bygglov. Detta beror på hur omfattande renoveringen är och om det kommer att påverka utseendet på innergården i större utsträckning.

Till exempel, om en bostadsrättsförening vill bygga tak över innergården eller en carport, krävs det ofta bygglov. Detta beror på att dessa typer av strukturer kan påverka den visuella aspekten av innergården och även ha en inverkan på ljusinsläppet.

Därför är det alltid bäst att kontrollera detta innan ni påbörjar renoveringsprojektet. De kan ge dig råd om vilka typer av förändringar som kräver bygglov och vilka som inte gör det.

2. Innergården är till för de boende

När ni planerar att renovera din innergård, är det viktigt att komma ihåg att innergården primärt är till för de boende. Den bör vara en plats där de kan njuta av frisk luft, grönska och kanske till och med sällskap av grannar. Därför bör din utformning och renovering av innergården alltid ha de boendes intressen och behov i centrum.

Först och främst, försök att förstå vad de boende vill ha ut av innergården. Vill de ha ett lugnt och avkopplande utrymme där de kan koppla av efter en lång dag, eller föredrar de en mer social plats där de kan umgås med grannar? Kanske behöver de ett säkert utrymme för barn att leka, eller kanske en plats för att odla blommor och växter? Genom att förstå de boendes behov och önskemål kan ni skapa en innergård som de faktiskt kommer att använda och uppskatta.

När ni har en klar bild av vad de boende vill ha, kan ni börja planera utformningen av innergården.

3. Planering är A och O

En väl genomtänkt plan kan göra skillnaden mellan en framgångsrik renovering och en som inte uppfyller förväntningarna.

Det första steget i planeringsprocessen innebär att ni identifierar era behov och önskemål för innergården. Genom att identifiera dessa saker kan ni därefter skapa en plan som passar.

Det kommer också vara mycket enklare för en eventuell byggfirma att utföra jobbet på ett sätt som tillfredsställer om ni ser till att ha en tydlig plan på plats som de kan utgå ifrån när de ska sätta igång med arbetet.