2024-07-30

Vanliga frågor och svar om solceller

I denna artikel har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om solceller för att ge dig en djupare förståelse av hur solceller fungerar, vad de kostar, vilka fördelar de erbjuder och hur du kan gå tillväga för att installera dem.

Nu sätter vi igång!

Behöver man bygglov?

En vanlig fråga som ofta dyker upp är om det krävs bygglov när man planerar att installera solceller. Om solcellerna anpassas efter takets form och lutning och monteras på befintligt tak är det oftast inte nödvändigt att ansöka om bygglov.

Det finns dock undantag som är viktiga att vara medveten om. Om din fastighet har ett kulturhistoriskt värde kan det vara så att du behöver söka bygglov. I dessa fall kan installationen av solceller ses som en förändring som påverkar byggnadens karaktär eller områdets säkerhetsaspekter.

Vi rekommenderar att du i alla lägen oavsett kontaktar din lokala byggnadsnämnd för att få reda på exakt vad som gäller i din situation och där du bor och om du behöver skicka in en ansökan med inkluderade bygglovsritningar eller inte.

Får man installera solceller på egen hand?

Nej, det är inte tillåtet att på egen hand installera solceller. Installation av solcellssystem kräver teknisk expertis särskilt eftersom systemet ska integreras med det övriga elnätet.

Du måste anlita en behörig och certifierad el-installatör för att garantera din säkerhet och att installationen uppfyller alla tekniska krav och regler. Detta garanterar att arbetet utförs korrekt och lagligt samt att ditt solcellssystem fungerar säkert och effektivt.

Vad kostar solceller?

Solcellernas pris beror på flera faktorer inklusive taktyp, installationsstorlek och produktval. I genomsnitt kostar solceller cirka 2 750 kronor per kvadratmeter. Men beroende på de specifika valen kan priset variera mellan 2 000 och 5 000 kronor per kvadratmeter.

För en noggrann kostnadsuppskattning för ditt projekt är det bäst att begära offerter som anpassas efter dina specifika behov och förutsättningar. Detta ger dig en bättre bild av den totala investeringen för att övergå till solenergi.

Vilka bidrag finns det för solceller?

I Sverige stöds installationen av solceller genom olika ekonomiska incitament för att främja användningen av förnybar energi. Ett av de mest fördelaktiga stöden är det gröna avdraget. Detta avdrag infördes för att underlätta övergången till hållbar energiproduktion i svenska hem.

Med det gröna avdraget får du som privatperson eller företag en direkt skattereduktion när du investerar i solceller. Från och med den 1 januari 2021 får du 20 % avdrag på kostnaden för solceller och hela 50 % på kostnaden för solcellsbatterier. Det maximala avdragsbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Avdraget appliceras direkt på fakturan vid köp av solcellspaket och solcellsbatterier, vilket förenklar processen.

Det är viktigt att notera att du inte behöver ansöka om detta bidrag separat. Avdraget administreras automatiskt av leverantören och speglas i den slutliga fakturan vilket gör det lättillgängligt för alla som är intresserade av att installera solceller.