Att hitta en pålitlig och kompetent rörmokare kan vara en utmaning, särskilt när du står inför akuta problem eller komplexa installationer. Och faktum är att om du väljer fel aktör för jobbet så kan det lätt leda till dyra misstag och oönskade komplikationer.
För att undvika detta är det viktigt att veta vad du ska leta efter och vilka steg du bör ta för att säkerställa att du anlitar rätt aktör. I denna guide kommer vi att gå igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska välja rörmokare, så att du kan känna dig trygg i ditt val och säkerställa att arbetet blir utfört på bästa möjliga sätt.
1. Kontrollera behörighet och certifieringar
Se till att rörmokaren har all nödvändig behörighet och certifiering för att utföra arbetet.
I Sverige krävs det att rörmokare är certifierade av Säker Vatten för att få utföra vissa typer av installationer. Fråga alltid efter bevis på detta och undersök saken noga så att du vet att det är en seriös rörmokare du har att göra med.
2. Be om rekommendationer
Fråga vänner, familj eller grannar om de kan rekommendera en rörmokare de har haft bra erfarenheter med. Personliga rekommendationer är ofta mer pålitliga än recensioner på nätet.
3. Läs recensioner och kolla referenser
Med det sagt kan omdömen på nätet också vara bra att ta en titt på också. En rörmokare med en hel del negativa omdömen är förmodligen ett företag som du bör hålla dig undan ifrån.
Kolla därför in rörmokarens recensioner online, till exempel på Google eller Trustpilot. Be även om referenser från tidigare kunder och ta dig tid att kontakta dessa för att höra om deras erfarenheter.
4. Jämför offerter
Be om offerter från flera olika rörmokare innan du bestämmer dig. Jämför inte bara priset, utan även vad som ingår i offerten. Ett lägre pris kan ibland innebära att vissa tjänster eller material inte är inkluderade.
Idag är det hur enkelt som helst att begära om offert då de flesta rörmokare erbjuder detta direkt via deras webbplatser. Ett exempel på en sådan webbplats är stockholm-rormokare.se som bland annat är en rörmokare Kungsängen – men givetvis finns det liknande aktörer över hela landet som du kan höra av dig till.
5. Kontrollera försäkringar
Se till att rörmokaren har en giltig ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador och olyckor som kan uppstå under arbetets gång. Detta skyddar dig från att behöva stå för kostnaderna om något går fel.
6. Diskutera tidsramar
Diskutera tidsramen för projektet och se till att den är rimlig. Fråga rörmokaren om hur lång tid arbetet förväntas ta och om de kan hålla den överenskomna tidsplanen. Är du i brådskande behov av hjälp är det ganska lätt att sortera bort de rörmokare som inte kan komma igång omgående.
7. Skriv ett avtal
När du har valt en rörmokare, se till att alla detaljer om arbetet skrivs ner i ett avtal. Detta bör inkludera kostnad, tidsplan, material som ska användas och vad som händer om något går fel. Ett skriftligt avtal minskar risken för missförstånd.
8. Undvik att betala i förskott
Det är vanligt att rörmokare begär en förskottsbetalning för att täcka materialkostnader, men undvik att betala hela beloppet i förskott. Betala hellre en del av beloppet när arbetet påbörjas och resten när det är färdigt och godkänt.