2024-10-10

Vad får man spola ner i avloppet?

Vi reflekterar sällan över vad som händer när vi spolar ner något i avloppet. Det är lätt att tro att allt som försvinner ner i röret är borta för gott. Sanningen är dock att det vi spolar ner kan ha stora konsekvenser för både miljön och våra avloppssystem. Frågan om vad som faktiskt får spolas ner i avloppet är därför av stor betydelse för oss alla.

Det är därför viktigt att vi alla tar ansvar och lär oss vad som är okej att spola ner och vad som bör hanteras på annat sätt.

Detta kan du spola ner i avloppet

Det är viktigt att följa några enkla regler gällande vad som får spolas ner i avloppet.

Huvudprincipen är att endast naturliga kroppsvätskor och toalettpapper bör hamna i toaletten. Detta innebär att urin, avföring och toalettpapper är de enda saker som problemfritt kan spolas ner.

Naturliga kroppsvätskor och toalettpapper

Toaletten är utformad för att hantera mänskligt avfall och toalettpapper.

Dessa ämnen bryts lätt ned i avloppssystemet utan att orsaka problem för rören eller reningsverken. Det är dock viktigt att begränsa mängden toalettpapper vid varje spolning för att undvika eventuella stopp.

Släng övriga saker i soppåsen

Avloppet är som sagt inte något man kan slänga alla typer av saker i. Vardagliga föremål som bomullstussar tamponger och våtservetter hör inte hemma i avloppet. Dessa produkter kan orsaka allvarliga problem och bör istället slängas i soppåsen.

Genom att vara medveten om vad som inte ska spolas ner i avloppet kan vi alla bidra till ett bättre fungerande avloppssystem och en renare miljö. Det kan vara frestande att spola ner saker för att bli av med dem snabbt men det är viktigt att tänka på konsekvenserna.

Kontakta rörmokare vid stora stopp

Ifall du eller någon i din familj råkat spola ner något i toan som inte hör hemma där och detta lätt till ett allvarligt stopp i avloppet som inte kan lösas med vanliga hushållsmetoder är det bäst att anlita experthjälp.

En kompetent rörmokare har den expertis och utrustning som krävs för att effektivt hantera även de mest envisa stoppen. Att anlita en erfaren rörmokare kan vara skillnaden mellan en snabb lösning och ett utdraget problem som riskerar att orsaka omfattande skador på din fastighet. Så vid behov bör du definitivt anlita en rörmokare (t.ex. en kompetent rörmokare Knivsta eller någon annanstans i landet) så att du får den hjälp som behövs i ditt fall.