2024-05-21

Byt färg på huset – trendiga kulörer att kolla in

När det är dags att fräscha upp husets fasad kan ett nytt lager färg göra underverk. Det förbättrar inte bara husets utseende utan påverkar även hur du känner för ditt hem.

I takt med att trender kommer och går kan det vara kul att hålla sig uppdaterad med de senaste färgtrenderna för att säkerställa att ditt hem inte bara ser modernt ut, utan även känns välkomnande och personligt. Detta är en guide till några av de mest trendiga kulörerna just nu.

Ljusa färger dominerar

I takt med att trenderna skiftar har ljusa färger tagit över scenen för fasadfärger. Vitt, rött och grått är exempel på färger som blivit allt mer populära för att ge hus en fräsch och inbjudande känsla.

Dessa ljusa toner reflekterar ljus väl vilket kan få ditt hus att se större och mer öppet ut. En vit fasad kan ge en klassisk och tidlös look medan rött kan tillföra en känsla av värme och välkomnande. Grått är ett utmärkt val för den som söker något som balanserar mellan att vara modernt men ändå diskret.

Det viktigaste är att du gillar färgen

När du står inför beslutet att välja en ny färg till ditt hus är det viktigaste i slutet av dagen  att du känner dig nöjd med valet. Även om det kan vara lockande att följa de senaste trenderna bör ditt personliga tycke alltid komma i första hand.

En färg som speglar din stil och preferenser kommer att bidra till att du känner dig mer hemma. Tänk på att en färg som du verkligen gillar kan lyfta både ditt humör och ditt hus utseende över tid.

Bygglov kan behövas om du byter färg på fasaden

Innan du börjar måla om ditt hus är det viktigt att kontrollera om du behöver bygglov för att ändra färg på fasaden. Att byta färg på ett hus kan betraktas som en väsentlig förändring av fastighetens utseende, vilket i vissa fall kräver tillstånd.

Reglerna kan variera beroende på var du bor så det är klokt att först ta kontakt med din kommun för att få reda på vilka bestämmelser som gäller. Det är fördelaktigt att göra detta i god tid före projektets start för att spara tid.

Rådfråga målaren gällande färgval

Att välja rätt färg för ditt hus kan vara en utmaning. Om du känner dig osäker kan det vara en god idé att diskutera dina alternativ med en målare. De har ofta bred kunskap om vilka färger som håller bäst över tid och hur olika kulörer kan påverka husets karaktär. De kan ge värdefulla råd om vilka färger som passar för just ditt hus och din omgivning.

När du kontaktar en målare för rådgivning kan det vara klokt att även be om en offert (t.ex. offert från målare i Sollentuna om du bor i det området) i samma veva. Detta ger dig en uppfattning om kostnaden för målningsarbetet samtidigt som du får professionella tips och råd om färgval.