2023-11-25

Hur vet man om man behöver måla om fasaden?

När det kommer till underhåll av sitt hem är fasaden en av de viktigaste sakerna att hålla ögat på. Den utgör inte bara husets ”ansikte” utåt, utan skyddar också dig från väder och vind.

Med tiden kan dock fasaden börja visa tecken på slitage, vilket inte enbart påverkar utseendet utan också kan leda till mer allvarliga problem som att fukt tar sig in. Men hur vet man egentligen när det är dags att måla om fasaden? I den här artikeln går vi igenom de viktigaste indikatorerna som signalerar att det kan vara hög tid att plocka fram pensel och färg.

Hur ofta bör man måla om huset?

Det finns ingen exakt tidslinje för hur ofta du bör måla om ditt hus, eftersom det kan variera beroende på en rad olika faktorer. Dessa faktorer kan innefatta kvaliteten på tidigare utfört arbete, vilken typ av färg som användes, samt de specifika förhållandena för ditt hus och dess omgivning.

För att ge en grov uppskattning, brukar man kunna räkna med följande tidsintervaller:

  • Fasad som är målad med en alkydoljefärg bör du överväga att måla om vart 10:e år.
  • Fasad som är målad med en akrylatfärg bör du överväga att måla om vart 12-15:e år.
  • Fasad som är målad med linoljefärg bör du överväga att måla om vart 8-10:e år.
  • Fasad som är målad med slamfärg bör du överväga att måla om vart 6-8:e år.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa är endast generella riktlinjer och att det finns många faktorer som kan påverka hur ofta du faktiskt behöver måla om ditt hus. Utöver dessa tidsintervaller finns det även en hel del tecken som du kan hålla utkik efter som indikerar att det kan vara dags att måla om. Vi kommer att titta närmare på dessa tecken längre ner i artikeln.

Mögel och alger på fasaden

Om du märker att det börjar dyka upp mögel och alger på din fasad är detta ett av de tydligaste tecknen på att det kan vara dags att måla om fasaden.

Mögel och alger ser inte bara fult ut, utan kan också skada färgen och underliggande material, vilket kan leda till kostsamma reparationer i framtiden. Dessutom kan de skapa ohälsosamma förhållanden för de som bor i huset, särskilt om de tillåts att växa obehindrat.

Flagor/sprickor/skador i färgen

När du börjar se flagor, sprickor eller skador i färgen, är även detta ett uppenbart tecknen på att det är dags att måla om fasaden. Dessa tecken kan vara ett resultat av väderförhållanden, åldrande färg eller dålig kvalitet på den tidigare använda färgen.

Om du vill ta extern hjälp för att genomföra fasadmålning / måla fasad Stockholm rekommenderar vi att kollar runt och se vilka aktörer som finns tillgängliga och vilket pris de efterfrågar för att hjälpa dig med just detta. Du bör helt enkelt ta in offerter från flera företag för att få bästa möjliga pris och en bra så bra service som möjligt.