2024-05-19

ROT-avdrag för att anlita elektriker – så funkar det

Elektriker Handen

ROT-avdraget ger dig en fantastisk möjlighet att anlita en elektriker för arbeten i ditt hem. Detta skattesystem låter hushåll dra av en del av arbetskostnaden direkt på fakturan vid anlitande av hantverkare för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Detta inkluderar många tjänster som utförs av elektriker.

Det är dock viktigt att förstå ROT-avdragets funktion och de kriterier som måste uppfyllas för att kunna nyttja det. Läs vidare för att ta reda på just detta.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en skattereduktion som tillåter hushåll att dra av en del av arbetskostnaden för hantverkstjänster direkt på fakturan. Detta skatteavdrag är designat för att underlätta för bostadsägare att förbättra och underhålla sina hem.

Avdraget reducerar arbetskostnaden med upp till 30 procent, gällande för belopp upp till 50 000 kr per person och år. Detta betyder att du kan minska dina kostnader avsevärt när du behöver elarbeten utförda.

När får man använda ROT-avdraget?

ROT-avdraget är tillgängligt för dig som privatperson och bostadsägare när du anlitar en elektriker för specifika arbetsuppgifter i ditt hem. Det är viktigt att du är myndig och skriven på adressen där arbetet utförs för att kunna nyttja detta avdrag. Arbeten som berättigar till ROT-avdrag inkluderar bland annat installation av vägguttag, elcentraler och jordfelsbrytare samt inbyggda spotlights och arbete med att dra ny el inklusive eventuell nödvändig grävning.

Du måste vara den person som direkt blir fakturerad av den anlitade elektrikern vilket innebär att det inte går att använda ROT-avdraget om kostnaden först går genom en annan part såsom en bostadsrättsförening. Det är också viktigt att elektrikern har en giltig F-skattesedel för att arbetet ska vara godkänt för ROT-avdraget.

Hur ansöker man om ROT-avdrag?

Att ansöka om ROT-avdrag är enklare än många tror. Du som kund behöver faktiskt inte göra något aktivt för att ansöka om avdraget. Om du anlitar en elektriker för arbete i din bostad ser företaget till att ROT-avdraget direkt dras från din faktura. Det är dock viktigt att du i förväg bekräftar med företaget att de kommer att tillämpa ROT-avdraget för de tjänster de utför.

Företaget ansvarar sedan för att rapportera avdraget till Skatteverket. Detta innebär att de måste ha alla nödvändiga uppgifter från dig som kund, inklusive personnummer och adress, för att kunna göra avdraget korrekt. Det är därför av yttersta vikt att du ser till att företaget har rätt information.

Se till att anlita en behörig elektriker

Att välja rätt elektriker, som är behörig och auktoriserad, är avgörande för att säkerställa kvalitet, säkerhet och att arbetet utförs på ett lagligt sätt. Det gäller såklart oavsett var du bor och oavsett vad du behöver hjälp med.

Genom att kolla runt på nätet kan du hitta elektriker nära dig. Du kan exempelvis googla på ”elektriker” följt av namnet på den stad, ort eller område där du bor. Så, om du exempelvis bor i Handen kan du googla på ”elektriker Handen” för att hitta aktörer som finns i närområdet. När du har hittat ett par olika aktörer är det bra om du jämför dem med varandra.

Till sist, innan du bestämmer dig kring vem du ska anlita, är det som sagt viktigt att elektrikern är behörig, auktoriserad och faktiskt får utföra de elarbeten du behöver hjälp med. Ta dig därför tiden att kontrollera detta innan du tar ett slutgiltigt beslut.