2023-02-07

Se till att din familj bidrar till en hållbar livsstil

Som familj har ni en stor potential att göra en positiv skillnad för miljön genom att leva en mer hållbar livsstil. Genom att göra små förändringar i er vardag och att ta medvetna beslut om hur ni konsumerar och lever kan ni minska er miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar framtid för er och framtida generationer.

Ett mer hållbart levnadssätt handlar dock inte bara om att minska ert avfall eller att välja mer miljövänliga produkter, utan också om att tänka på hur ni kan minska er energiförbrukning och resursanvändning i ert hem

Här är några tips på hur din familj kan leva mer hållbart.

1. Minska matsvinnet

Matsvinn är ett stort problem i dagens samhälle. Genom att minska matsvinnet kan vi spara både pengar och resurser samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö.

Planera inköp och laga mat efter vad som finns hemma för att undvika att maten blir gammal och måste slängas. Frys in mat som inte kommer att användas direkt och använd rester till nya rätter.

2. Välj miljövänliga alternativ

När du handlar är det viktigt att välja miljövänliga alternativ. Välj produkter som är märkta med miljömärkningar och undvik engångsartiklar som plastpåsar och engångsbestick.

Välj istället återanvändbara alternativ som tygkassar och bestick som kan diskas och användas flera gånger.

3. Res på ett miljövänligt sätt

Resandet är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. Genom att välja miljövänliga alternativ som kollektivtrafik, cykel eller gång istället för bilen kan vi minska vårt klimatavtryck.

Om du måste använda bilen, försök att samåka eller införskaffa en bil med låga utsläpp.

4. Spara energi

Genom att släcka lampor och stänga av elektroniska apparater när de inte används kan du minska din energiförbrukning. Detta är inte endast bra för miljön utan även för plånboken.

Byt också ut gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor och välj apparater med hög energieffektivitet.

5. Köp begagnat

Om möjligt är det även bra att alltid först försöka köpa begagnade varor istället för nya. Detta är ett utmärkt sätt att minska vår konsumtion och spara på planetens resurser.

När man handlar second hand kan man ofta också hitta unika och personliga saker som inte finns i vanliga butiker. Besök loppmarknader, second hand-butiker och köp och sälj-sidor på nätet för att hitta bra fynd.

Genom att följa dessa tips kan din familj bidra till en mer hållbar livsstil. Det är viktigt att komma ihåg att små förändringar kan göra stor skillnad och att varje insats räknas när det gäller att ta hand om vår planet.