2024-05-16

Starta om din ekonomi med ett omstartslån

omstartslån med låg kreditvärdighet

Har din ekonomiska situation blivit ohållbar med skulder och höga räntor? Känns det som att du oavsett vad du gör aldrig kommer kunna ta dig ur denna onda cirkel? Ett omstartslån kan vara lösningen du behöver för att ta kontroll över din ekonomi och få en nystart.

Med ett omstartslån får du möjlighet att samla alla dina befintliga lån och krediter till ett enda nytt lån med bättre villkor. Detta kan innebära lägre räntekostnader, överskådligare månadskostnader och en realistisk plan för att bli skuldfri. Ett omstartslån är som en frisk start för att komma på rätt köl igen ekonomiskt.

Det är dock samtidigt värt att påpeka att ett omstartslån såklart är en kredit och därför bör även det hanteras med försiktighet. Alla lån och krediter behöver någon gång betalas tillbaka, och likaså även ett omstartslån. Det innebär i praktiken att du bör ha en konkret plan för hur du ska kunna genomföra återbetalningarna i tid så att skulden betalas av på sikt. Tänk också på att aldrig låna mer än vad som faktiskt behövs, så att du lättare kan hantera skuldbördan.

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är som sagt en lånetyp som gör det möjligt att samla flera olika krediter och lån till ett enda nytt lån. Syftet är att förenkla din skuldsituation, minska de totala räntekostnaderna och få bättre lånevillkor.

När du tar ett omstartslån används pengarna från lånet till att betala av dina befintliga lån som t.ex. billån, blancolån och andra typer av konsumentkrediter. Dessa skulder samlas då till ett enda lån med en ny och förhoppningsvis lägre räntesats.

På så sätt slipper du hålla reda på flera olika lån med olika villkor och förfalloperioder. Istället har du nu en överskådlig månadskostnad för ett enda lån. För många räcker det med den lägre räntan för att den nya månadskostnaden ska bli betydligt lägre än tidigare.

Hur fungerar dessa typer av lån?

Processen för att ansöka om och få ett omstartslån är relativt enkel. Först och främst görs en kreditprövning där långivaren granskar din ekonomiska situation – inkomster, befintliga skulder, betalningsanmärkningar etc. Detta för att bedöma om ett omstartslån är lämpligt i ditt fall.

Om du blir godkänd för lånet kommer långivaren att betala av dina nuvarande krediter och lån direkt till respektive långivare. Du slipper alltså själv ansvara för att avveckla tidigare lån. Allt samlas istället till ett nytt lån med en ny räntesats och amorteringsplan hos den nya långivaren.

Omstartslån finns för alla typer av låntagare

Omstartslån kan faktiskt vara en möjlighet för de flesta låntagare, oavsett om du har en bra eller dålig kredithistorik. Även om det naturligtvis är lite lättare att bli beviljad med en god kreditvärdighet så finns det många långivare som erbjuder omstartslån med låg kreditvärdighet.

För den som t.ex. har betalningsanmärkningar sedan tidigare kan ett omstartslån vara en räddning för att ta sig ur den ekonomiska knipan. Genom att samla alla skulder till ett enda nytt lån med överkomliga månadsbetalningar och lägre ränta får du en ny chans att komma ifatt.

Många långivare har förstått nyttan av omstartslån och är beredda att hjälpa även låntagare med lägre kreditbetyg, under förutsättning att den totala skuldbördan inte är alltför hög, och det är därför en kreditupplysning genomförs.

Vad är kraven för att få omstartslån beviljade?

Trots att det i regel inte krävs något superbra kreditbetyg för att bli beviljad ett omstartslån finns det några vanliga krav som de flesta långivare ställer. Först och främst måste du ha en tillräckligt god återbetalningsförmåga för att klara de månatliga amorteringarna. Detta innebär att du bör ha en stabil och fast inkomst från ett heltidsjobb eller annan tillförlitlig inkomstkälla.

En viktig förutsättning är också att omstartslånet verkligen kommer användas för att lösa dina befintliga skulder och krediter. Långivaren vill se att ett omstartslån faktiskt leder till en mer hanterbar skuldsituation för dig. I många fall kan det krävas att du kan lämna en säkerhet för lånet. Detta minskar risken för långivaren och ökar chanserna att bli beviljad.

Har du en medsökande som också kan stå för lånet, exempelvis en sambo eller make/maka, så ökar normalt sannolikheten markant att få ansökan godkänd. De flesta långivare kräver också att du är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Låna ansvarsfullt

Till sist vill vi påpeka vikten av att du lånar ansvarsfullt. Bara för att det finns möjlighet att eventuellt bli beviljad ett omstartslån när du har samlat på dig massa små lån och krediter här och där så är det inget du bör räkna med, och du bör såklart inte sätta dig själv i den sitsen från början heller.

Varje gång du funderar på att låna pengar, oavsett om det är ett omstartslån eller någon anann typ av kredit, så är det viktigt att du tänker igenom beslutet noga. Det är klokt om du har någon form av plan för hur lånet ska betalas tillbaka, hur mycket du kan avvara per månad och när du tänker att du ska vara klar med avbetalningen. Detta är viktigt för att undvika ekonomiska problem och att man hamnar i en ond cirkel där man lånar pengar för att betala av tidigare lån. Så, tänk igenom beslutet en extra gång innan du väljer att låna pengar.